Danielle Muit
Een blog: noodzakelijk kwaad of noodzaak

Blogs schrijven, het lijkt alsof iedereen 'het' tegenwoordig doet. Het plaatsen van een blog: een noodzakelijk kwaad of noodzaak? Ik kan me voorstellen dat als je zelf niet veel hebt met pen en papier of met het typen van een stuk tekst je snel geneigd bent te zeggen dat het een noodzakelijk kwaad is. Bloggen kost vooral moeite en tijd en wat levert het op? Vervolgens komt het steeds lager op je prio-lijstje te staan. Maar dat is een gemiste kans!
Want dat het je wel wat op gaat leveren is een ding wat zeker is. Een feit. Heb ik je aandacht? Het plaatsen van een blog op je site zorgt er namelijk voor dat je site in 'beweging' is en dat wordt door Google beloond. Een website die up-to-date gehouden wordt eindigt per definitie hoger in de zoekresultaten dan een site waar na oplevering nooit meer nieuwe content (of dat nu in de vorm van een blog, foto, nieuwsartikel of hele nieuwe tekstpagina is) op geplaatst is. Dus blogs plaatsen op je site is slim; je bent beter vindbaar. En beter vindbaar betekent een grotere kans op conversie.
Heb jij een website waar niet veel tekst op staat? Voeg dan op frequente basis een blog toe. Dan neemt en het aantal woorden toe (een site met tussen de 1250-2000 woorden doet het goed bij Google) en je houdt je site actueel. Twee items waardoor Google jouw site hoger zal ranken.
Een blog: noodzaak
Oke, dus een blog is geen noodzakelijk kwaad maar noodzaak. Dit antwoord roept tegelijkertijd nieuwe vragen op. Wat schrijf ik in mijn blog? Zit er wel iemand te wachten op mijn blog? Probeer het in ieder geval altijd dichtbij jezelf te houden. Maak er geen verkooppraatje van maar vertel je verhaal. Dit kun je uiteraard aan je product of dienst koppelen. Geef tips, geef je mening. Probeer je lezer echt aan te spreken zodat jouw blog hem of haar aan het nadenken zet.
Waar voldoet een goed blog aan? Het is geen exacte wetenschap waar een blog aan moet voldoen. De definitie van een blog: "een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig wordt bijgehouden". Een blog is dus persoonlijk en onderscheidt zich hiermee van een (nieuws)artikel waarin puur feitelijke informatie staat. Het persoonlijke karakter maakt het interessant voor de lezer/volger van het blog. Als schrijver van een blog kun je je mening uiten.
Een paar tips voor een goed blog:
kies een onderwerp waar jij veel van weet en wat dicht bij jezelf ligt
informeer je lezer maar voorkom dat je belerend overkomt
koppel je blog aan een bepaalde actualiteit als je verlegen zit om inspiratie
schrijf op een actieve manier: lekker kort en krachtig. Vermijd taalgebruik in de lijdende vorm
gebruik beeld/video als ondersteuning

geef je eigen mening voor de 'personal touch'
bedenk een pakkende titel en intro zodat je de lezer triggert om jouw blog te gaan lezen
gebruik zoekwoorden waarop jij gevonden wilt worden
schrijf alsof je tegen je doelgroep 'praat'
deel je blog ook op LinkedIn, Facebook of Instagram zodat traffic ontstaat van en naar de website en je social media kanalen