top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDanielle Muit

Koningsdag = Woningsdag en andere coronawoorden

Bijgewerkt op: 4 mei 2020


Koningsdag 2020 is een dag die we niet snel vergeten. Deze bijzondere dag met altijd een gouden randje, omgedoopt tot Woningsdag, moest dit jaar thuis worden gevierd in plaats van buiten de deur. Een plekje op de rommelmarkt werd ingeruild voor een digitale variant. Geen Wilhelmus op een bordes maar voor je eigen voordeur. En het glas heffen met de koning vanuit je eigen woonkamer in plaats van liggend in een park in de zon. En niet verwacht, maar het was een fijne dag met z'n vieren.


In deze, soms nog steeds, onwerkelijke periode van thuisquarantaine tijdens de coronacrisis ontstaan namelijk, gelukkig, ook mooie dingen. Normaal gesproken gaan wij met Koningsdag op pad. Struinen over de rommelmarkt, ergens lunchen, naar het park waar kunst en muziek de dag een feestelijk tintje geven, en de dag traditiegetrouw afsluiten met een etentje buiten de deur.


Dit jaar was bijna alles anders. Op het hijsen van de vlag met oranje wimpel na. Die deed trouw zijn werk alsof het een Koningsdag was als altijd. Eentje niet middenin een coronacrisis. Gehuld in oranje shirts en jurkjes met de driekleur op de borst, hebben wij de dag thuis gevierd. Sjoelen (ik bleek een afwijking naar links te hebben want de drie vullen lukte niet) en ontbijtkoekhappen (manlief zat met hengel en dochterlief en ik met handen op de rug happen) in de tuin, genieten van aan huis bezorgde oranje gebak en tompouces en 's avonds hebben drie verschillende brommerkoeriers ons voorzien van een heerlijk diner (ieder had zo zijn eigen wensen). De zon en blauwe lucht zorgen de hele dag voor de kers op de taart..... we waren de hele dag buiten. Conclusie: het was een fijne Woningsdag. Volgend jaar weer een Koningsdag? Ik ben benieuwd welke versie het gaat worden. Deze editie was in ieder geval een mooi alternatief.


Inmiddels hebben we naast Woningsdag nog een aantal andere nieuw ontstane woorden ingewijd: raamvisite, stoepbezoek, thuisquarantaine, ellebooghoesten en ook het coronahamsteren hebben wij ervaren (alle paracetamol was op). Een coronakapsel hebben we gratis en voor niks gekregen en nemen we op de koop toe. Het is een kwestie van omdenken. We hebben geen keuze op dit moment dus moeten we er allemaal het beste van maken. Het is waar dat ieder nadeel ook een voordeel heeft. Al moet ik die van mijn kapsel nog vinden, maar dat terzijde. De uitzondering op de regel zullen we maar zeggen.


Volgende week ben ik jarig. Zou leuk zijn met wat stoepbezoek. Of raamvisite. In ieder geval ook dan nog met coronakapsel. Maar ach, het wordt in ieder geval een verjaardag die ik niet snel zal vergeten. Net als de koning.


Blijf gezond!!


Wil je mijn blog vanaf nu in je e-mailbox ontvangen? Schrijf je dan in via danielle@lettersenmeer.com

152 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page