top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDanielle Muit

Netwerken: lust of last?!


Als zzp'er ontkom je er niet aan: netwerken. Vaak is dan de eerste associatie: ik moet naar netwerkborrels (waar je je de eerste keren ongewild ontpopt als muurbloempje, tenminste, deze omschrijving kwam het beste in de buurt over mij). Het voelt ongemakkelijk als je net van start bent als ondernemer en je je nog niet zo voelt tussen alle doorgewinterde ras-ondernemers. Je voelt je weer die brugsmurf op z'n eerste schooldag: onwennig en onzeker. Met maar één gedachte: is het bijna voorbij en mag ik weer naar huis? Zonde; helemaal niet nodig. Netwerken is meer dan ongemakkelijke eerste borrels. Wat in eerste instantie voelt als last buig jij langzaam om naar lust. Want netwerken is leuk. Als je in gesprek gaat merk je dat je niet alleen staat in je gevoel. Ook anderen ervaren de onzekerheid en het onwennige in het begin. Hoe leuk is vervolgens het gesprek, als je samen deelt waar je tegenaan loopt. Netwerkgesprekken vullen een beetje de leegte in van het eenzame freelance bestaan; in plaats van met collega's borrel je met 'lotgenoten'. Correctie": mede-ondernemers. Een titel waar inmiddels het woord trots aan is gekoppeld.


Afgelopen november ben ik voor de eerste keer naar een netwerkbijeenkomst geweest: de Bedrijfsmodeshow van Wijntje aan het Pleintje. Twee weken daarvoor had ik mijn echte vuurdoop op de Alphense Startersmarkt al gehad. Samen met een webdeveloper, die ik daar heb leren kennen, gingen we naar restaurant De Zeeger. Een geslaagde avond en het muurbloemgehalte, wat zich in mij meester probeerde te maken, viel reuze mee. Ik heb een aantal leuke gesprekken gehad en het smaakte naar meer.


Afgelopen vrijdag ben ik, all by myself, naar de eerste reguliere borrel geweest. Deze keer in Soos aan den Rijn. Toch weer met wat zenuwen. Straks herkent niemand me meer, straks staat iedereen met elkaar te praten en ik ken niemand. Ho, stop. Weg met die gedachten. Netwerken is leuk. En vanaf het moment dat ik de Soos binnenstapte was ik in gesprek. Zo leuk! Eerst met Sylvia, organisator, en daarna met Kim en Laura. Kaartjes uitgewisseld, leuke gesprekken gevoerd, ervaringen uitgewisseld en daarna een presentatie hoe het inzetten van video jouw bedrijf kan helpen. Heel interessant! Dus wie weet zie je mij binnenkort in bewegend beeld voorbij komen. Eerst ook dat drempeltje nog over. Maar dit terzijde.


Ik heb me al aangemeld voor de volgende borrels en presentaties van Wijntje aan het Pleintje. En ik ga ook naar de volgende netwerkbijeenkomst van GouweStartCafé in Gouda met Laura. Helemaal leuk! En via Instagram ook al een soort van zakelijke sushidate gepland. Dusss, voor mij is netwerken geen last meer maar lust.


Hoe wordt netwerken een lust in plaats van een last?


  • haal het woordje 'moeten' eraf; het is geen straf

  • beslis niet op basis van één bijeenkomst of je het wel of niet interessant/leuk vond; geef jezelf minimaal drie keer de kans om een goed oordeel te vellen

  • ga alleen. De valkuil als je samen met iemand gaat; je blijft aan je metgezel kleven en mist nieuwe ontmoetingen

  • stap met een open mind de ruimte binnen en stap zelf op anderen af

  • ontmoetingen en kennismaken met andere ondernemers is jouw insteek; het binnenhalen van opdrachten is niet het doel van een netwerkbijeenkomst. Het kan uiteraard wel op termijn opdrachten opleveren

  • deel je visitekaartje uit en connect via social media

  • bezoek meerdere soorten netwerkbijeenkomsten niet alleen in je eigen plaats maar ook in de regio

  • combineer het zakelijke met het aangename (lees: ga sushi eten en wissel ervaringen uit)


Fotograaf: Dennis Dongelmans


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page