top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDanielle Muit

Offline & online zichtbaar


Verplicht thuis. Ook wij; het is niet anders. Alle vier. Alle dagen thuis. De kinderen hebben hun schoolwerk, mijn man en ik werken vanaf huis; dat zorgt voor wat structuur. Een aangename onderbreking op de dagen die allemaal hetzelfde lijken, was de fotoshoot door Lisenka. Zij maakte een roadtrip langs gezinnen voor 'voordeurportretten'. Een onwerkelijke en bijzondere periode. Vastgelegd op beeld. Als herinnering. Voor later. Even offline een stukje zichtbaarheid.


De vlag uit voor online

Veel, bijna alles, gaat digitaal. School. Werk. Sporten. Sociaal contact. Shoppen. Boodschappen doen. Lang leve de digitale wereld. De wereld die ervoor zorgt dat afstanden worden verkleind nu we letterlijk afstand van elkaar moeten houden. Online zichtbaarheid en vindbaarheid is daarmee ook voor ondernemers belangrijker dan ooit. Als winkel moet je van offline naar online bewegen om toch nog omzet te creëren. Dat geldt ook voor horecaondernemers; zonder bestelmodule op een website loop je veel mis. Het online deel zorgt ervoor dat klanten toch bestellingen kunnen plaatsen die je anders zou mislopen. Dus zelfs de ondernemer, en ze waren er nog, die niet de toegevoegde waarde van online zagen, moeten er nu aan geloven.


Zichtbaarheid en vindbaarheid

Naast het hebben van een website met bestelmogelijkheid is het ook van belang dat je gevonden wordt. Anders heeft het doel van je website, conversies genereren, nauwelijks kans van slagen. Online vindbaarheid. Hoe pak ik dat aan? Als eerste het is van belang dat je goed weet wat je doel is, wie je doelgroep is en wat jou onderscheidt ten opzichte van de concurrent. Online vindbaarheid gaat verder dan wat zoekwoorden in je teksten plaatsen. Daar kwam je vroeger heel ver mee bij Google, maar dat is verleden tijd.


Schijf een plan

Eerst zorg je dus voor een plan zodat je niet met losse flodders gaat schieten. Als je alles in kaart hebt gebracht ga je verder naar de volgende stap. Waar wil ik op gevonden worden? Bepaal je zoekwoorden. Tip: maak niet alleen een rijtje van enkele woorden, maar combineer zoekwoorden in een zin (longtail). De kans op conversie is dan een stuk groter. En via welke kanalen ga je je zoekwoorden inzetten? Ga ik alleen voor de organische manier of zet ik ook advertenties in? Social media draagt voor een groot deel bij aan je online vindbaarheid dus zet die kanalen in waar jij jouw doelgroep bereikt. Ook blog- en nieuwsartikelen zijn een belangrijk onderdeel van een goede online vindbaarheid. Je site blijft up to date, wat wordt beloond door Google, en je kunt in elk artikel gebruik maken van zoekwoorden gekoppeld aan nieuwe zoekwoorden of juist aan actualiteiten.


Maar het meest belangrijk: schrijf je teksten voor je bezoeker, niet voor Google. Als je bezoeker afhaakt omdat jij alleen maar met zoekwoorden 'smijt' ga je je doel voorbij. Schrijf unieke, zelf geschreven content afgestemd op jouw doelgroep.


Je post op Facebook of Instagram met het doel dat al jouw volgers jouw bericht lezen. Helaas krijgt maar een klein deel van jouw volgers daadwerkelijk jouw bericht te zien op hun tijdlijn. Dat komt door de steeds veranderende algoritmes (wiskundige formules die er op de achtergrond voor zorgen dat websites kunnen inspelen op jouw én hun eigen behoeftes). Slechts een klein deel van jouw doelgroep krijgt bij organische berichten jouw boodschap te zien. Hoe kun je de kans verhogen dat zij jouw bericht wel zien?

  • gebruik de juiste # (op Instagram en LinkedIn)

  • zorg voor een compleet profiel

  • tag bedrijven of personen

  • gebruik links (naar je site en vanaf je site naar je social media kanaal)

  • reageer actief op reacties van volgers

  • plaats regelmatig nieuwe berichten (en stories op Instagram)

  • gebruik foto's en video's (hoe langer de duur van je video op YouTube hoe beter)


Social advertising

Gebruik maken van social advertising is een hele mooie en effectieve manier om op de tijdlijn van jouw doelgroep te komen. Je kunt met een laag budget starten om te testen wat het je oplevert. Bedenk wel: start niet meteen met een verkoop. Zorg eerst dat jouw doelgroep jou leert kennen. Koude acquisitie wordt niet op prijs gesteld. Neem eerst als doel verkeer naar je website of laat ze bijvoorbeeld een gratis download doen. Beetje bij beetje kun je toewerken naar een sales bericht.


Gouden tip: laat de knop 'promoten' links liggen. Je spekt daarmee alleen de kas van Facebook. Plaats advertenties via het advertentiecentrum. Lukt het jou niet? Gelukkig zijn daar professionals voor ;-)

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page