top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDanielle Muit

SEO teksten zonder trucjes


SEO teksten: een magische combinatie waar je niet omheen kunt tegenwoordig. Wat zijn SEO teksten precies en wat leveren ze je op? SEO staat voor search engine optimization, dat wil zeggen dat je je teksten optimaliseert voor de zoekmachines zoals Google. Want eindigen tussen de zoekresultaten op pagina 1 is voor elk bedrijf een gewenste positie.


Het is van belang om op die eerste pagina van de Google zoekresultaten te komen omdat weinig (potentiële) klanten en bezoekers verder klikken dan pagina 1. Als jij op een lagere ranking eindigt zal je niet veel organisch (lees gratis, niet-geadverteerd) verkeer naar je site krijgen. Adverteer jij via Google Adwords, dan is de kans heel groot dat je wel bovenaan eindigt met je advertentie. Jouw site verschijnt dan bovenaan de pagina (afhankelijk van jouw advertentiebudget en wat je concurrenten doen), boven de organische (niet-geadverteerde) sites.


Jouw website zowel op technisch- als contentvlak optimaliseren

Bureaus die jou garanderen op positie 1 te komen zijn geen bureaus waarnaar ik jou zou verwijzen. Je kunt namelijk niet garanderen dat je organisch op de hoogste positie eindigt bij Google. Je bent namelijk niet alleen afhankelijk van je eigen teksten en de lay-out hiervan, je hebt ook te maken met technische aspecten van jouw site. Zijn jouw teksten SEO proof maar werkt jouw site heel traag of zitten er veel fouten in? Dan straft Google dat af door je een lagere ranking te geven. Je site moet dus zowel op contentgebied als op technisch vlak optimaal zijn ingericht. Ook heb je geen invloed op het algoritme van Google of op wat je concurrenten doen. Als zij veel meer budget hebben om de website te optimaliseren op alle vlakken dan kan je daar niet tegenop als jouw budget lager is.


Hoe schrijf je SEO teksten?

Jaren geleden was het eenvoudig om goede SEO teksten te schrijven: je maakte een lijstje met zoekwoorden waarop jij gevonden wilde worden, plaatste die te pas en te onpas in de tekst en voila, een hoge positie in de zoekresultaten. Het leek op hoe meer zoekwoorden te gebruiken hoe beter het resultaat. Dit ging wel ten koste van de leesbaarheid.


Tegenwoordig werkt dit heel anders. Google heeft alle trucjes ontdekt dus daar kom je niet ver meer mee. Het gaat om het schrijven van unieke content. Kopiëren en plakken van andermans teksten is niet netjes en mag niet, maar Google straft je ook nog eens door je lager te plaatsen. Schrijf je eigen unieke tekst die jouw lezer informeert en boeit. Content is king en dat is nog steeds zo. Tuurlijk moet je zoekwoorden gebruiken, het liefst long tail (een combinatie van meerdere zoekwoorden) zodat je wordt gevonden op jouw specifieke product. Als je bijvoorbeeld fietsen verkoopt is het woord fiets als zoekwoord (een short tail) geen sterk zoekwoord. De kans dat jij op dit woord wordt gevonden is heel klein omdat de concurrentie op dit woord groot is. Maar verkoop jij vooral roze damesfietsen met een mand voorop? Gebruik dit als zoekwoordencombinatie en de kans is veel groter dat jij gevonden wordt als wordt gezocht op deze combinatie van zoekwoorden. Consumenten zoeken steeds gerichter omdat ze weten wat ze willen.


Schrijf voor je lezer; niet voor Google

Het lijkt een inkopper, maar ik zie nog steeds veel teksten vol met een opsomming van zoekwoorden waardoor de tekst niet goed leesbaar is. Het continu herhalen van dat ene zoekwoord is ook een veel gemaakte fout. Niets vervelender dat het lezen van een tekst waar continu hetzelfde woord wordt gebruikt. Schrijf de tekst voor je lezer. Een unieke, informatieve of catchy tekst die jouw lezer boeit en informeert. Dat is uiteindelijk toch je doel? Je maakt je site voor je bezoekers, niet voor Google.


SEO overboord? Nee, zeker niet!

Hoeven we dus niets meer aan SEO te doen? Zeker niet. Blijf gebruik maken van zoekwoorden waarop jij gevonden wilt worden, geef je afbeeldingen juiste benamingen, pas een goede lay-out toe, werk met links, zorg dat je site up-to-date blijft maar bovenal: zorg voor unieke zelf geschreven content. Plaats regelmatig een blog- of nieuwsbericht op je site; Google zal jou als autoriteit gaan zien en je belonen door een hogere positie.


Heb jij geen affiniteit met schrijven of heb je er geen tijd voor? Stuur me een berichtje of bel me (06 266 58 755), dan bespreken we waar ik je mee kan helpen.


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page